Dr. Jekill and Mr. Hyde

Als varende woonboter heb je eigenlijk twee verschillende levens, namelijk een zomerleven en een winterleven. In het voorjaar gaat de wintertent naar de opslag, de buitenboordmotor op de bijboot, en deze weer in de davits. Dat is altijd het leukste klusje van het hele jaar. Want dan verander ik van een chagrijnige, vadsige televisiekijkende bankhanger in een vrolijke, enthousiaste, levenslustige man. De stoelen op het achterdek, de rommel aan de kant, de olie ververst, de vetpomp gevuld. En dan, op enig moment, komt het grote ogenblik. Het starten van de motor! Met een draai aan de sleutel hoor ik het heerlijke geluid van een startmotor en meteen het grommen van die goeie, oude DAF. Ineens ben ik twintig jaar jonger! Heerlijk, we gaan weer varen!!

Op slag ben ik in de zomerstand. Het eerste reisdoel is gezocht en gevonden. Het plannen begint weer. Voor hoeveel dagen hebben we nog te eten? Waar kunnen we water nemen? Hoe doen de zonnepanelen het? Ineens hebben wij weer een ander uitzicht. We weten al waar wij brandstof gaan bunkeren.
En ach natuurlijk, het varen. Wat een genot! Aan het roer op het achterdek, bruggen en sluizen, de marifoon, de mooie natuur, de ons altijd begeleidende watervogels, zelfs de spinnen. Waar waren jullie zolang? Man, wat heb ik jullie gemist! Gedurende de hele zomer is het weer genieten geblazen. Buiten zijn in de frisse lucht, na een lange dag varen een biertje op het achterdek. De lezer merkt het al, het is een en al vrolijkheid en jolijt.
Helaas komt er elk jaar weer een einde aan deze heerlijke odyssee. De dagen worden steeds korter, het wordt steeds stiller op het water, we moeten naar onze winterplek.

Daar aangekomen vindt er weer een merkwaardige verandering plaats. Ik word weemoedig en mistroostig. Nog één keer aanleggen, de boot goed vast leggen, en dan gaat voor lange tijd de motor weer uit. De bijboot wordt winterklaar gemaakt, de buitenboordmotor opgeborgen, de wintertent weer op het achterdek geplaatst. De laatste werkzaamheden van dit jaar, en dan, als alle werk gedaan is, begint het lange, lange wachten op betere tijden. Het achterdek wordt weer onleefbaar waardoor de levensruimte drastisch wordt ingeperkt. Ik ben weer in de winterstand, gatverdamme! Het is onmiskenbaar. Ik heb twee verschillende persoonlijkheden, net als het beroemde verhaal van Doctor Jekill en Mr. Hyde. Gelukkig ben ik niet zo gevaarlijk.

Hans.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s